top of page

5 redenen om niet meer te diëten

‘Volgende week begin ik een nieuw dieet’, ‘Maandag ga ik écht mijn best doen’.

Soms lijkt het wel dat een nieuw dieet starten dé oplossing is voor alles! Maar als erkende diëtiste die écht inzit met jouw gezondheid, raad ik het niet aan om met een dieet te starten.

In deze blog geef ik je 5 redenen waarom.


1. BMI = zever

Getal X bereiken op de weegschaal zou niet het hoofddoel moeten zijn op jouw weg naar een betere gezondheid. Gezondheid houdt veel meer in dan enkel gewicht. Denk ook maar aan stress, slaap, mentale gezondheid, fysieke gezondheid…


De gezondheidszorg legt steeds zo uitdrukkelijk de focus op gewichtsverlies en BMI.

De BMI is uitgevonden door een wiskundige en werd gebruikt in de verzekeringsbranche om mensen meer te laten betalen. De BMI schaal is bovendien niet geschikt voor vrouwen. Kom in deze post meer te weten over BMI.


2. Laag gewicht staat niet gelijk aan een goede gezondheid


Een dieet wordt op de markt gebracht als een manier om ons ‘gezonder’ te maken. Maar dat is niet correct.

Studies tonen aan dat het stimuleren van gezondheidsbevorderend gedrag onze gezondheidstoestand verbetert, ongeacht wat er met ons gewicht gebeurt.


3. Diëten werken obsessie in de hand


Calorieën tellen, een maaltijd afwegen, het is vermoeiend. Ook bepaalde voedingsmiddel volledig schrappen zoals chips, chocolade en koeken zal er waarschijnlijk voor zorgen dat je dat eten net nog méér wilt, dat vergroot de kans op een eetbui.

En ook: als je op dieet staat kan je enkel en alleen nog maar denken aan al dat lekkers!



4. Diëten werken niet op de lange termijn


Diëten werken op de korte termijn. Vaak verliezen we de eerste dagen/ weken er snel gewicht mee omdat ze het lichaam in een extreem calorietekort brengen.

Maar daarna wordt het moeilijk en de motivatie is vaak ook al ver te vinden. Het is wetenschappelijk bewezen dat je na een periode van diëten opnieuw in gewicht zal bijkomen.


In een periode van calorietekort is ons lichaam soms ook genoodzaakt om energie te halen uit onze spieren en vetmassa (dat is toch goed hoor ik je nu denken? 🤔). Maar dit vindt ons lichaam helemaal niet fijn. Dus wat gaat ons lichaam doen? Ons lichaam gaat net meer vet opslaan zodat het voldoende energie heeft als jij opnieuw gaat diëten. Dit is de reden waarom dieet na dieet er voor zorgt dat ons lichaamsgewicht omhoog en omhoog gaat.


5. Diëten vertragen het metabolisme


Diëten vertraagt jouw metabolisme om jouw lichaam in leven te houden tijdens een dieet. Jouw lichaam weet niet dat je bewust probeert af te vallen. Het denkt gewoon dat er een periode van hongersnood is en het probeert je in leven te houden.

Ook dit is een reden waarom velen van ons nog meer gewicht bijkomen dan we in eerste instantie verloren waren door een dieet.



Ik vraag vaak aan mijn klanten ‘Hoe wil je op 80 jarige leeftijd terug kijken op jouw leven?

Dat je heel je leven gedieet hebt of dat je kan terugdenken aan waardevolle herinneringen?

Diëten zorgen er vaak voor dat we niet ten volle mooie herinneringen kunnen maken. Ik zie zo vaak dat mensen zich heel de avond schuldig voelen tijdens een etentje onder vrienden.

Dat kan niet de bedoeling zijn…


Voel jij je ook vaak schuldig na het eten van iets lekkers? Download dan nu mijn gratis gids rond schuldgevoelens!

Comentarios


bottom of page